Magánnyomozás esettanulmány   

Tényállás:

Egy irodabútorokat forgalmazó társaságot felkeresett egy üzletkötő, és az alkalmazó cége nevében vásárolt kisebb mennyiségű irodabútort. A vételárat azonnal kifizette. A következő hetekben néhányszor vásárolt még hasonló terméket. Vásárlása közben igyekezett személyes kapcsolatot kialakítani, a bizalmat megnyerni. Minden alkalommal folyamatosan arról beszélt, hogy cége milyen komoly üzleti tevékenységet folytat, és hatalmas bevétele van.

Az irodabútorokat forgalmazó cégtől több alkalommal vásárolt az üzletkötő, de mindig határidőre fizetett. Az ott dolgozókkal nagyon jó baráti kapcsolatot épített ki, szabadidejükben is találkoztak. A következő alkalommal azonban nagy mennyiségű bútort rendelt, halasztott fizetéssel.

Az egyik eladónak még a jelenleginél lényegesen jövedelmezőbb munkalehetőséget is kínált. Valahányszor az üzletbe ment, már ismerősként üdvözölték, az eladókkal a kapcsolata szinte baráti lett.

Néhány nap múlva ismét megjelent az üzletben és meglehetősen nagy tétel bútort rendelt. Tekintettel a nagy mennyiségre, halasztott fizetési lehetőséget kért és kapott. A bútorok szállításáról ő gondoskodott, azonban a határidő lejártát követően nem fizetett.

A fizetési felszólítások eredménytelenek voltak, az adós cég vezetője azt állította, hogy elismeri a tartozást, azonban fizetni nem tud. A halasztott fizetéssel vásárolt bútorok már nincsenek meg, azokat visszaadni nem tudja. A cég néhány hete felszámolási eljárás alatt áll, majd a felszámoló kielégíti a hitelezői igényeket, ha mindenkinek jut. A társaság vezetője hozzánk fordult segítségért.

Előzetes megállapításaink:

  • Megállapítottuk, hogy az adós cég valóban fizetésképtelen
  • A bíróság elrendelte a felszámolási eljárást, mely a cégközlönyben is megjelent.

Tekintettel arra, hogy az adós cég vagyona nem túl nagy, kis remény maradt arra, hogy megbízónk igénye is kielégítésre kerül, így nyomozásba kezdtünk

Megállapításaink a magánnyomozás során:

  • Megállapítottuk, hogy a bútor vásárlásakor az adós cég már fizetésképtelen volt, erre vonatkozóan bizonyítékokat is szereztünk.
  • Az adós cég vezetője pontosan tudta ezt, pontosan ezért vásároltatta a nagy mennyiségű bútort, mert arra számított, hogy úgy sem tudják behajtani az árát
  • A cégvezető azonban nem tudta, hogy ezzel bőncselekményt követett el, és így a teljes magánvagyonával felel.

Az alábbi intézkedéseket foganatosítottuk:

  • Az ügyvezető ingó és ingatlan magánvagyonát feltérképeztük
  • Ingatlanjairól beszereztük a tulajdoni lapokat is
  • Rendőrségi feljelentést tettünk csalás miatt
  • Kezdeményeztük, hogy az adós cég vezetője vagyona vonatkozásában biztosítási intézkedés elrendelésére kerüljün sor
  • Kezdeményeztük, hogy a polgári jogi igény a büntető eljárás keretein belül legyen kielégítve

Az eljárás lefolytatásra került, a bíróság döntött a polgári jogi igény kielégítéséről is, így megbízónk kára megtérült.

Ezt követően megbízónk minden komoly megrendelésnél ellenőriztette velünk az üzleti partnere megbízhatóságát, így az eset nem fordult elő újra. Amennyiben igénybe kívánja venni magánnyomozói tevékenységünket, keressen minket valamelyik elérhetőségünkön!

Várjuk megrendelését!